Kan biotine puistjes veroorzaken?

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 13:33

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat biotine je haren sterk en glanzend houdt. Maar de vitamine is niet alleen goed voor de conditie van het haar. Biotine helpt ook om je huid gezond te houden. Voor een flawless skin heb je biotine nodig.  Je komt biotine dan ook vaak tegen in supplementen voor een onzuivere huid. Maar je hebt misschien ook wel eens gehoord dat het regelmatig innemen van biotinesupplementen acne kan veroorzaken. Hoe zit dat? 

 

Over biotine

Biotine wordt ook wel vitamine B7, B8 of vitamine H genoemd. Het is een water oplosbare vitamine die behoort tot de groep B-vitaminen. Biotine is betrokken bij veel biochemische processen. Het is belangrijk voor een gezonde huid omdat het helpt om de vetzuren te vormen die je huid (en haar) voeden en die de beschermende huidbarrière vormen.

 

Maximale dosering biotine

Er is onderzoek gedaan naar extreem hoge doseringen van wel 10 milligram (10,000 mcg) tot 200mg per dag.  Volgens de Gezondheidsraad is biotine zelfs niet schadelijk bij 200 milligram (200.000 microgram) per dag. Een overschot aan biotine plas je weer uit. Er is daarom geen veilige bovengrens voor biotine vastgesteld.

 

Wat zeggen de experts 

Dan de vraag of je pukkels krijgt van biotine. Het korte antwoord: er zijn geen studies die hebben aangetoond dat het nemen van biotinesupplementen puistjes veroorzaakt. Dat gezegd hebbende, zijn er wel mensen die melden dat zij puistjes krijgen bij gebruik van een hoog gedoseerd biotinepreparaat. Dit effect verdwijnt weer na staken van het supplement. 

Experts denken dat de verklaring hiervoor ligt bij vitamine B5 (pantotheenzuur) en niet bij de biotine zelf. Biotine en vitamine B5 worden namelijk via dezelfde receptoren in de darmen opgenomen. Door het nemen van biotine in grote hoeveelheden zou je minder vitamine B5 uit je voeding opnemen. Dit zou via omwegen tot gevolg kunnen hebben dat je huid vatbaarder is voor puistjes.  Het zou dus niet de biotine zelf zijn die puistjes veroorzaakt, maar de disbalans die ervoor zorgt dat je minder vitamine B5 uit je voeding opneemt.

Volgens de experts kun je dit tegengaan door een lagere dosis biotine te nemen. Neem maximaal 5 mg (5000 mcg) biotine per dag. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je naast biotine ook voldoende vitamine B5 binnenkrijgt. 

 

Conclusie

Er zijn geen wetenschappelijke studies die een verband aantonen tussen biotine en het ontstaan van puistjes. Wel zijn er individuele meldingen van mensen dat een hoge dosering biotine bij hen voor meer puistjes zorgde. Er is weinig bewijs dat doseringen van 10 mg biotine of meer zinvol zijn voor de haargroei. Neem daarom niet meer dan 5 mg (5000 mcg) biotine per dag, tenzij je arts anders adviseert.

Er zijn studies die juist een gunstig effect van biotine op de conditie en het uiterlijk van de huid laten zien. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.