Valt je haar meer uit in de herfst?

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 10:10

Zoogdieren wisselen twee keer per jaar van vacht, om zich aan te passen aan de verandering van het seizoen. Maar hoe zit dit bij mensen? Is het een fabel dat je meer haar verliest in de herfst? 

Hoewel sommigen het naar het rijk der fabelen verwijzen, bevestigt het merendeel van de experts dat ook mensen meer haar verliezen bij verandering van het seizoen. De mate waarin het haar uitvalt verschilt echter sterk per persoon. Zo kan de één een behoorlijke toename van het haaruitval ervaren, terwijl iemand anders nauwelijks last heeft van de seizoenswisseling. Maar geen paniek, want dit is maar tijdelijk. Je haar groeit namelijk in fasen.

De haargroeicyclus

Elke haar doorloopt een groeicyclus. De haarcyclus bestaat uit verschillende stadia: de anagene, catagene en telogene fase. Gedurende de anagene fase groeit het haar. Zo'n 90% van het haar bevindt zich in deze fase. De groeifase wordt gevolgd door een korte catagene (rust)fase, waarin geen veranderingen plaatsvinden. In de telogene fase valt het haar uit. Elke haar valt uiteindelijk uit. Het is dan ook volkomen normaal om elke dag 50 tot 100 haren te verliezen.

 

In de zomer dikker haar

In de zomer bevinden veel haren zich in de groeifase. Mogelijk houden we in de zomer meer haar vast om de hoofdhuid tegen de zon te beschermen. Er is een studie waaruit blijkt dat je haar in juli het dikst is. Dit betekent ook dat in de herfst en winter meer haren uitvallen. Dit is een natuurlijk proces dat één a twee maanden duurt. Gelukkig is het extra haarverlies tijdelijk. Want terwijl het haar uitvalt, worden er door de haarwortel ook weer nieuw haarcellen gevormd.

 

Wat kun je zelf doen?

Als je van jezelf al weinig haar hebt, dan wil je seizoensgebonden haarverlies natuurlijk tot een minimum beperken. Dit doe je door je hoofdhuid en haren goed te verzorgen. Zorg dat de haarwortel wordt gevoed met nutriënten die een gezonde haargroei en ondersteunen.

  • Gebruik een milde shampoo
  • Borstel je haar niet als het nat is
  • Verzorg je hoofdhuid af en toe met een hydraterend masker 
  • Verminder stylen met hoge warmte
  • Eet gevarieerd en vul je gezonde voeding aan met Kerabelle

 

Kerabelle ondersteunt de haargroei. In een studie (90 dagen) stimuleerde de ingrediënten de groeifase van het haar en werd de telogene uitvalfase verkort. Het bleek dat 87% van de proefpersonen bij gebruik van minder haar verloor onder normale omstandigheden zoals borstelen, wassen etc.

 

Raadpleeg een arts als je haarverlies extreem is, je wimpers of wenkbrauwen uitvallen of als je last hebt van roodheid en jeuk op je hoofdhuid.